

Jokainen tekee sekä yksityis- että työelämässään tulevaisuuteen varautumiseen liittyviä päätöksiä joka päivä - ainakin pieniä ja lähitulevaisuuteen kohdistuvia.


Myös yrityksissä tapahtuu ennakointia osana arkipäivää muulloinkin kuin varsinaista strategiatyötä tehtäessä. Usein se on johtopäätösten tekoa menneen perusteella tai reagointia käynnissä olevaan tapahtumaan.
Koska maailma muuttuu kiihtyvällä vauhdilla, vanhat toimintatavat eivät kuitenkaan ole enää riittävät.
Tulevaisuuen ennakointi syöttää tietoa päätöksentekoon, mutta mieluusti koko henkilöstön olisi hyvä omaksua tulevaisuusajattelu, ymmärtää maailman muuttuminen ja saada tuoda omia ideoitaan julki. Kaikkihan ovat muutoksessa joka tapauksessa: työ, markkinat, arvot,... Kaikkien yhteinen etu on varmistaa niin ihmisten kuin yritystenkin pärjääminen.

Megatrendit koskettavat käytännössä katsoen jokaista jollain lailla ja siksi niiden mahdollisten vaikutusten ymmärtämisestä on hyvä lähteä liikkeelle. Paljon pienemmistäkin lähellä vaikuttavista asioista myös voi löytyä omalle yritykselle merkittäviä muutostekijöitä, joiden avulla löydetään uusia ideoita ja menestystekijöitä. Kyky havainnointiin ja ideointiin onkin ensiarvoisen tärkeätä. Tämän kyvykkyyden kasvattamiseen kannattaa panostaa.
Ennakointitoimintaan kuuluu kuitenkin muitakin elementtejä, joita opastamme ottamaan käyttöön.
Pelkkää luovuutta on vaikea valjastaa hyötykäyttöön ilman sopivia välineitä. Oheinen lomake kuluttajatrendin analysointiin on mielestämme käyttökelpoinen tuote-, palvelu- tai vaikkapa yritysideaa miettivälle.
Mitä ennakointi tarkoittaa?

Tulevaisuuden tutkijat koettavat saada vihjeitä tulevaisuuden suunnasta monin tavoin:
-
tunnistamalla heikkoja signaaleja, jotka voivat indikoida uusia trendejä
-
miettimällä odottamattomia tapahtumia (ns. mustia joutsenia), joiden suhteen olisi hyvä olla kriisisuunnitelma
-
havainnoimalla ihmisten käyttäytymisen, luonnon ilmiöiden tai teknologian kehityksen trendejä ja niistä päättelemällä, millaisia megatrendejä on vallalla.
Erilaisia metodeja ja työkaluja käyttämällä tarjolla olevista tutkimuksista ja omista havainnoista saadaan materiaalia työstettäessä myös yrityksen tulevaisuuden näkymiä.

Esimerkkejä kuluttajatrendeistä on oheisella Ericssonin julkaisemalla videolla. Muitakin lähteitä kuin YouTube toki kannattaa käyttää trenditietoa etsiessä... Internet on monenlaisen tiedon aarreaitta, mutta lähteiden luotettavuuden arviointi voi muodostua ongelmaksi. Toisaalta melkein mistä vain voi löytää virikkeitä!